Overslaan en ga direct naar de inhoud

Kunstgebit of prothese

Een prothese is een mooie en blijvende oplossing voor als u alle tanden en kiezen moet laten trekken. Om verschillende redenen kan uw gebit in de loop der jaren kwetsbaar worden. Hierbij kunt u denken aan meerdere onbehandelde gaatjes die uiteindelijk grote schade in uw mond aanrichten. In het ergste geval is er helemaal geen redden meer aan. Onze tandheelkundige kan dan aan u voorstellen om een prothese als gebit te nemen. Zo’n drie miljoen Nederlanders gingen u inmiddels voor en dragen een eigen kunstgebit.

Hoe wordt een kunstgebit gemaakt?

Er bestaan geen standaardformaten protheses die onze tandartsen ergens kunnen klaarleggen om te passen. Iedereen die in onze praktijk hiervoor langskomt, heeft weer een andere kaakvorm en andere afmetingen. Elk kunstgebit is daarom uniek en moet op maat worden gemaakt. Een goed ontwikkelde gebitsprothese zuigt zich perfect in de mond vast en leidt nauwelijks nog tot problemen en irritaties. In vier stappen maken wij ook voor u een geschikte, gebitseigen prothese.

 

1. De eerste afspraak, de eerste afdruk

Wanneer onze tandarts het behandelplan voor een prothese met u heeft doorgenomen, wordt meteen een eerste afdruk van uw gebit gemaakt. Met standaardlepels en afdrukmateriaal van alginaat zorgt hij of zij ervoor dat met name de overgang van de kaak naar de wang goed zichtbaar wordt. Het laboratorium maakt van deze afdruk een gipsmodel, waaruit een individuele lepel kan worden gemaakt. Met deze kunststoffen lepel kan de tandarts een precieze afdruk gaan maken.

Het kan zijn dat u nog eigen tanden en kiezen in uw mond heeft. Die worden dan op een later moment alsnog zo goed als pijnloos verwijderd. Het tanden trekken en het plaatsen van een kunstgebit kan zelfs allemaal in 1 dag geschieden. 

2. De individuele afdruk of precisieafdruk

De tweede afdruk wordt ook wel de precisieafdruk of individuele afdruk genoemd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de gefabriceerde lepel na de eerste afspraak, die alleen in uw mond kan worden gebruikt. Nu worden de randen van uw nieuwe gebit in kaart gebracht. Soms wordt de lepel vooraf voorzien van een laagje harde was om overgangen en spieraanhechtingen te markeren. Vervolgens wordt met een siliconen materiaal een definitieve afdruk gemaakt.

3. Beetbepaling

Van de definitieve afdruk worden nogmaals gipsmodellen gemaakt, maar nu met een set beetplaten met was wallen erbovenop. Zo kan de tandarts kijken naar de verhouding tussen de onder- en bovenkaak van uw gebit en worden de stand van tanden en kiezen bepaald. Tijdens deze derde afspraak neemt de behandelaar u bovendien mee in de vorm- en kleurkeuze van uw nieuwe kunstgebit.

4. Passen in de was

Nu is het tijd om te kijken of de eerdere stappen goed zijn uitgevoerd. In deze voorlaatste behandelfase komt u bij ons langs om de prothese te passen en te beoordelen of de gekozen tanden daadwerkelijk met uw uiterlijk matchen. Alleen wanneer zowel u als wij tevreden zijn met het resultaat, wordt overgegaan tot het afwerken van het kunstgebit. Bij de vijfde en tevens laatste afspraak krijgt u de definitieve prothese aangereikt. Uw nieuwe gebit is een feit.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kunstgebit?

Een kunstgebit brengt veel voordelen met zich mee. De belangrijkste is dat u weer een volledig en sterk gebit heeft om eten mee fijn te kauwen. Daarnaast vraagt een prothese om minder onderhoud. Slechts één jaarlijks bezoek aan de tandarts is voldoende. Ten opzichte van losse implantaten poetst u met een volledige prothese gemakkelijk het hele gebit. Het nemen van een kunstgebit is in de laatste plaats ook financieel voordelig dankzij een vergoeding tot wel 75% vanuit de standaard basisverzekering.

Protheses hebben ook zeker een keerzijde. Zo kunt u wat meer moeite hebben om kracht te zetten met de voortanden en het geheel kan makkelijker gaan loszitten. Immers, het kunstgebit zuigt zichzelf vast en zit niet vast. De nieuwe prothese kan bovendien zorgen voor meer moeite tijdens het lachen en praten. Onze tandheelkundige geeft u graag tips bij het herstellen van uw kauw- en spreekfunctie. Ook kan het gebit in de eerste week na het plaatsen voor pijntjes en gevoeligheid zorgen. Maar een prothese is eerst vooral onwennig.

Hoe moet ik een kunstgebit schoonmaken?

Het schoonmaken van een kunstgebit betekent iets anders dan het verzorgen van een volwassen gebit, hoewel regelmatig onderhoud net zo belangrijk blijft. Voedselresten, tandplak en tandsteen kunnen ook op een prothese achterblijven en ontstaan. Wanneer u niet schoonpoetst, dan kan het tandvlees uiteindelijk gaan ontsteken. Voor het tandenpoetsen gebruikt u een speciale tandenborstel en reinigingsmiddel, dat bij de drogist of apotheek te verkrijgen is. Geen tandpasta, want dat schuurt te veel op de kunststoflaag.

Dagelijks reinigen blijft nodig om uw mond gezond te houden. Dit kunt u het beste na de maaltijd doen. ’s Nachts doet u de protheses uit, maar stop ze hooguit één keer per week weg in een glas met reinigingsmiddel. Het belangrijkste blijft om het gebit goed af te borstelen en af te spoelen met lauw of koud water. Heet water is uit den boze.

Vergeet tijdens het kunstgebit schoonmaken overigens niet om ook uw mond mee te nemen. Daarmee bedoelen we met name de delen die in aanraking komen met de prothese, zoals de kaken, het gehemelte en de overgang van de kaak naar de wangen. Door minstens één keer per dag dit slijmvlies mee te nemen, bij voorkeur met een zachte borstel, voorkomt u eveneens pijnlijke ontstekingen. Hiervoor kunt u wél gewone tandpasta gebruiken.

Wat is het verschil tussen een kunstgebit en een klikgebit?

U hoeft niet perse te kiezen voor een vastzuigend kunstgebit. Er bestaat tegenwoordig ook een klikgebit; de ideale oplossing voor als uw kunstgebit steeds vaker loszit en daarmee voor veel irritaties zorgt. Ook deze prothese is uitneembaar, maar zit stevig vastgeklikt op minstens twee implantaten. Voor vaak uitvallende kunstgebitten bestaat overigens ook kleefpasta. Deze hulpstof zorgt ervoor dat ook deze prothese beter en langer blijft zitten.

Denkt u een prothese nodig te hebben? En wilt u weten of u een klik- dan wel een kunstgebit moet laten aanmeten? Neem dan contact met ons op en vraag ernaar.

Wat zijn de kosten van een klikgebit en een kunstgebit?

In tegenstelling tot implantaten als een kroon, inlay of een brug worden de kosten voor een volledige prothese meestal wel gedeeltelijk gedekt vanuit de basisverzekering. Toch is het verstandig om vóór de behandeling bij de zorgverzekeraar uit te zoeken of u een kostendekkende vergoeding voor uw kunstgebit kunt krijgen. Dit zijn in 2022 de totale kosten voor aanschaf, het laten maken en het plaatsen van een klik- en kunstgebit:

- Een volledig kunstgebit (onder- en bovenkaak) kost gemiddeld €1.291 euro. Uw zorgverzekeraar zal in veel gevallen 75% van dit bedrag vergoeden. De resterende som (25%) betaalt u vaak zelf.

- Een klikgebit wordt meestal ook gedeeltelijk vanuit het basispakket vergoed. De kosten voor zo’n prothese liggen een stuk hoger dan bij een kunstgebit. U betaalt hiervoor al gauw meer dan €4.000 euro.

- Bij een eerste prothese komen nog de kosten voor het trekken van tanden en/of kiezen bij. Dit valt niet onder de basisverzekering.

- Bij een klikgebit komen nog de kosten voor het plaatsen van implantaten bij.

Maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw gebit? En heeft u angst om naar de tandarts te gaan? Ga dan volledig ongedwongen het gesprek aan met onze tandheelkundige. Plan een kennismakingsgesprek in en laat u geruststellen.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacyverklaring.