Implantaten
Als u één of meerdere tanden en/of kiezen mist - als gevolg van het uitvallen of laten trekken door de tandarts - dan groeit er geen nieuwe voor in de plaats. De rest van uw leven rondlopen met een gat in het gebit kan uw zelfvertrouwen schaden. Gelukkig zijn de mogelijkheden van tandheelkunde door de jaren heen sterk gegroeid en ook de technieken zijn verbeterd. Dat heeft ertoe geleid dat u tegenwoordig kunt kiezen voor een implantaat, waarmee u snel weer onbeschaamd en breeduit kunt lachen.
Wat zijn implantaten?
Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. Als er nog resten van de originele wortel aanwezig zijn, dan worden deze vooraf eerst tijdens een aparte behandeling verwijderd. De kunstwortel is de nieuwe, sterke basis voor een kroon, brug of kunstgebit. Meestal bestaat het implantaat uit een schroefje van lichaamsvriendelijk titanium, waaraan bot zich makkelijk zal hechten.
Kan een implantaat ook bij mij geplaatst worden?
Implantaten kunnen in principe bij alle volwassenen worden geplaatst, op voorwaarde dat er genoeg kaakbot aanwezig is. Zonder voldoende kaakbot kan een implantaat niet vasthechten en zal hij dus weer gaan loslaten. In de bovenkaak, ter hoogte van de voortanden, is vaak weinig bot aanwezig. Om ervoor te zorgen dat plaatsing van een implantaat kan doorgaan, moet een extra behandeling zorgen voor meer botopbouw. Een manier om dit te doen wordt de sinus lift-procedure genoemd. Hierbij wordt de bodem van de kaakbijholte opgehoogd.
Hoe worden implantaten geplaatst?
Het plaatsen van een implantaat gebeurt in verschillende fases. Tijdens de eerste behandeling wordt de kunstwortel onder plaatselijke verdoving in het kaakbot geplaatst. In de volgende 2 tot 6 maanden krijgt het implantaat de tijd om zich te verweven met het kaakbot en ontstaat een nieuwe, stevige basis voor een toekomstige tand of kies. Bij de volgende behandeling verbindt de arts de nieuwe wortel met een basis, dat inmiddels uit het tandvlees steekt. Tenslotte wordt de kroon op de opbouw bevestigd. De totale behandeling duurt vaak 3 tot 9 maanden en in de tussentijd kan een tijdelijke tand worden gedragen.
Wanneer moeten implantaten vervangen worden?
Verreweg de meeste implantaten (90 tot 95 procent) voldoen na tien jaar nog steeds uitstekend en bijna alle implantaatbehandelingen zijn succesvol. Of het plaatsen van implantaten slaagt, wordt grotendeels bepaald door goed onderzoek vooraf. Toch blijft er een kleine kans aanwezig dat een implantaat voor ongemakken zorgt in de vorm van napijn of een zwelling. Bovendien hecht een implantaat niet altijd goed aan het kaakbot. In zo’n geval wordt de kunsttand en -wortel verwijderd. De kans op mislukking is bij rokers hoger.
Wat kosten implantaten?
Bij het plaatsen van een implantaat komt flink wat werk kijken, zowel in de voorbereiding als ook het daadwerkelijk zetten van de kunstwortel en kroon. Het is een vrij intensief behandelingstraject en daarom zijn er ook veel kosten mee gemoeid. Voor één implantaat betaalt u in 2022 een bedrag van boven de €1.000 euro.
Soms hoeft u niet voor alle kosten op te draaien. Wanneer en of de implantaten worden vergoed, hangt deels af van uw verzekeringsmaatschappij. Sommige verzekeraars springen bij vanuit een aanvullende verzekering en betalen een groot deel van de kosten. Heeft u een ontwikkel- of groeistoornis? Dan worden implantaten meestal volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
Een implantaat ziet er natuurlijk uit en voelt en werkt bovendien als een echte tand of kies. Heeft u behoefte aan meer informatie over het plaatsen van implantaten? Of bent u benieuwd naar de exacte kosten? Neem dan contact met ons op.